Bu yazımda bahsedeceğim yapay zekadan sonra hem işler kolaylaşacak, hem içinizi ufaktan bir tedirginlik saracak, hem de uyanık fikirleriniz açığa çıkacak 🙂
Bahsedeceğim dil modeli, yapay zeka projesi veya chatbot nasıl adlandırırsanız, OpenAI tarafından üretilen ChatGPT. Bu ürün şuan beta aşamasında yani test ediliyor. Ancak, başarı oranı cidden çok iyi, aramalarınızda, sorularınızda size mantıklı cümleler kurarak bir insanmış gibi cevap veriyor. Google bu duruma üzülecek çünkü chatbot gerçekten çok başarılı.
“ChatGPT“, temeli geçtiğimiz yıl OpenAI tarafından yayınlanan instructgpt ye dayanıyor. Instructgpt, gpt-3‘ün komutları anlama üzerine optimize edilmiş, yazılı metni anlamaya, anlam çıkarmaya ve sohbet gibi devamlılık sağlayabilen versiyonu.
Neden Google dan daha iyi ?
Google, bildiğiniz üzere hepimizin başlıca kullandığı bir ürün. Ancak reklamlar, seo kurnazlıkları derken aradığınız çoğu şeyin en doğru kaynağına en yukarda ulaşmanız pek mümkün olmuyor. Bu üründe ise tek bir yanıt geliyor, insan gibi cümleler kuruyor ve en doğru yaklaşımı sergiliyor. Dil işleme özelliklerine bayıldım diyebilirim. Fazlasıyla doğal, intent eklenen siz ne kurgularsanız ona göre atamalar yapan standart chatbot lar ile karıştırmayın. Bu ürün birkaç yıl içinde çok ciddi kullanım sahasına erişecektir bot anlayışını gerçekten değiştirecektir.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
- #1: https://chat.openai.com/ adresine gidin,
- #2: Eğer bir OpenAI hesabınız varsa giriş yapın, yoksa yeni hesap açın,
- #3: Açıklama ve uyarı pencelerini okuduktan sonra chatbot’u kullanmaya başlayın,
- Eğer ilk soruyu Türkçe yazarsanız o da size Türkçe karşılık verecek.
Deneyimlerim
Öncelikle Türkçe denedim, çünkü Türkçe doğal dil işlemelerde biraz sıkıntılı, başarı oranı diğer dillere göre daha düşük oluyor genelde.
İlk sorumu yazar yazmaz, ? şaşırdım. Şimdi sorduğum bir kaç sorunun cevabını sizlere örnek olması açısından paylaşıyorum.
1- Eğitim için kullanabilir miyim?
Cevap: Gayet tatmin edici.
2- Bir soru sorduğumda mantığı ile birlikte bana yanıt verecek mi?
Cevap: Etkileyici şekilde, sanki öğretmen anlatıyormuş gibi bir dil işleme yaparak yanıt verdi. Tabi bu yanıtlara ne kadar güvenilir tartışılır.
3- Yazdığım bir kod bloğunu nasıl yorumlar?
Cevap: Yazdığım kodu algoritma yazar gibi yanıt verdi ve doğru yorumladı. Daha kompleks kodları da deneyimledim ve doğru yorumladığını söyleyebilirim. Özellikle bu yönde de eğitilmiş.
Son olarak biraz muzurluk yaptım, geleceğe yönelik spesifik bir yorumlama istedim. Siri’nin başına gelenler senin de başına gelecekti chatgpt 🙂
Özetle, çok başarılı bir chatbot. ChatGPT ile muhabbet edenler de olacaktır, ben bununla ne sınavlar geçerim diyenler de çıkacaktır, falcılık bile yaptırmaya gayret edenler olacaktır. Çok eskiden peter answers diye bir uygulama vardı gizlice cevabını bildiğimiz ve yazdığımız ve daha sonra görünürde soruyu yazıp arkadaşlarımızı kandırdığımız korkuttuğumuz bir uygulamaydı, şuan geldiğimiz seviyede yapay zekanın bize bu oyunu yapacağı günleri düşünür gibiyim.
Deneyimlemeli ve geyikten çok sunacağı katkıları düşünmelisiniz, bu perspektiften bakınca gerçekten çok önemli bir icra.