Birine mail gönderdiğimizde iletilerimiz kimi zaman Spam/Önemsiz posta kutusuna düşer. Tam tersi olarak karşı taraftan gelen iletiler de bizim Spam/Önemsiz posta kutumuza düşebilir. Tüm bunlarla birlikte zaman zaman gelen veya giden iletiler sunucular tarafından reddedilir ve hata mesajı olarak geri de dönebilir.
Blacklist, istenmeyen mailleri gönderen adreslerin IP adresi bilgisinin Blacklist’e alınarak bu IP adresleri ile gönderilen maillerin Spam olarak iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Hemen hemen her kara liste sisteminin kendine göre farklı kriterleri vardır. Sistem bu kritere uygun olan mailleri Blacklist’e alır. Bu listenin amacı kullanıcıları bu gereksiz postalardan korumaktır.
Mailleriniz neden ve nasıl blacklist’e girer? İşte sebepleri:
- Yazım hataları
- Yüksek hacimli mailler gönderme
- Abonelikten çıkmayı kaldırma
- İstenmeyen mail sözcükleri
- Temiz bir mail listesine sahip olmamak:
Yazım hataları:
E-posta kişilerinizin adreslerindeki yazım hataları bir engellenenler listesine alınmanıza neden olabilir. Bu nedenle mail listenizdeki yazım hatalarını bulmak ve düzeltmek için düzenli kontroller yapmalısınız. Yani tüm harfleri büyük kalın puntolu yazmayın, reklam içeriği olarak algılanmanız yüksek olasılık. Maillerinizi kocaman kocaman yazılar şeklinde göndermeyin. Her şey kuralına göre olsun abartmayın, yapay zeka bunu her türlü spam olarak algılayacaktır.
Yüksek hacimli mailler gönderme:
Spam gönderenler genellikle yüksek hacimli mailler gönderirler. Bu toplu mail uygulamasını sürekli yapmak şüpheli olarak işaretlenmenize ve ardından kısa sürede Blacklist’e alınmanıza sebep olur.
Abonelikten çıkmayı kaldırma:
Abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmak ya da gizlemek, birden fazla spam şikayetini tetikler bu yüzden oldukça kötü bir yöntemdir. Abonelikten çıkmayı kapatmayın, eksi puan yazar.
İstenmeyen mail sözcükleri:
İstenmeyen mail içeriğine ya da konu satırlarına sahip kampanyaların spam klasörüne düşme olasılığı oldukça yüksektir.
Temiz bir mail listesine sahip olmamak:
İyi bir mail gönderen puanı elde etmek için temiz ve düzenli bir listeye sahip olmak son derece önemlidir. Bundan dolayı düzenli kontroller yapmalı ve listenizi yakından takip etmelisiniz.
Abonelerinize şüpheli mailler gönderirseniz Blacklist’e girmeniz kaçınılmazdır. Ancak bazen spam göndericisi olmasınız da maillerinizin her zaman spam klasörüne düşme olasılığı vardır. Maillerinizin neden Blacklist’e girdiğini öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için iletilerinizin spam olarak işaretlenmesinin en yaygın sebeplerini madde madde yazdım.
Blacklist’ten nasıl çıkılır?
İlk olarak alan adınızı yakalayan Blacklist’i bulmalısınız. Ardından Blacklist operatörüne mesaj atmanız ve beyaz listeye alınmayı istemeniz gerekir. Beyaz listeye alınmayı talep etmek kısa sürede Blacklist’ten çıkarılmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda bazen bu süreç uzayabilir ve operatörün isteğine göre ek adımlar uygulamanız da gerekli olabilir. Süreç ister kısa ister uzun olsun IP adresinizi beyaz listeye almak için bu işlemleri tamamlamanız gerekli ve önemlidir.
İzlemeniz gereken adımları iki temel adım şeklinde özetleyebiliriz:
İlk olarak Blacklist operatörü ile iletişime geçmelisiniz. Mail teslim edilebilirliğinizi iyileştirmek amacıyla en iyi uygulamalardan bazılarını izlemezseniz, form göndermek ve destekle iletişime geçmek maalesef boşuna bir çaba olur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi operatörler sizden başka işlemler talep edebilir, bu yüzden mail adresinizi bir IP Blacklist’inden çıkarmak için operatörler ile iş birliği yapmanız gereklidir.
İkinci olarak yapmanız gereken şey mail listenizi temizlemektir. Beyaz listeye alındıktan sonra geçersiz mail adreslerini, spam göndericileri ve diğer şüpheli hesapları listenizden kaldırmak amacıyla kapsamlı ve derinlemesine bir mail listesi temizleme işlemi başlatmalısınız. Bu işlemi sık sık tekrarlayarak listenizin temiz kaldığından emin olun.
Kara listeye girmemek için ne yapmalısınız?
- Yeni aboneleri çekmek amacıyla çift katılım formları kullanabilirsiniz.
- Ne olursa olsun asla e-posta kişi listeleri satın almamalısınız.
- Sahibinin izni olmadan asla herhangi bir mail adresini listenize eklememelisiniz.
- Kullanıcılarınıza aboneliklerini iptal etmeleri ya da verilerini güncellemeyebilmeleri adına basit mekanizmalar sağlayın.
- Kendinizi abonelerinize tanıtın. İletişim bilgilerinizi eklemek son derece önemlidir. “Noreply” gibi adreslerden kaçının.
- Şirketinizin veya hizmetinizin ismi olarak kolayca tanınabilir bir gönderen adı seçmeniz faydalı olacaktır.
- Abonelikten çıkmış kişilere e-posta göndermeye devam etmemelisiniz. Saygı duyun ve risk almayın.
- IP adresinizin veya alan adınızın Blacklist’e alınıp alınmadığını periyodik olarak kontrol etmelisiniz. Bunun en basit yolla nasıl yapabileceğinizi yukarıda bahsetmiştik.
- Çok sık mail göndermeyin.
- Mail içerikleriniz iyi düşünülmüş olmalı. E-posta mesajınıza iyi bir konu satırı verin. Ünlem işaretlerinden, büyük harflerden ve spam olarak kabul edilebilecek kelimelerden kaçının.
- Asla içeriği alakasız mailler göndermeyin.
- Eğer kendi posta sunucunuzu kullanıyorsanız özel bir IP adresi kullanın. Bilgisayar korsanları tarafından kötüye kullanımı önlemek amacıyla tüm güvenlik mekanizmalarının uygulandığından emin olmalısınız.